ФорумФорум  ДопомогаДопомога  ПошукПошук  ЗареєструватисьЗареєструватись  Вхід  

Частка | 
 

 Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників

Попередня тема Наступна тема Донизу 
АвторПовідомлення
Християнин
Житель форуму
Житель форуму


Чоловік
К-ть повідомлень : 90
Registration date : 04.12.2010

СтворюватиТема: Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників   23.03.12 21:01

Слово в день пам'яті сорока Севастійских мучеників



22 березня 2012р. є днем пам'яті 40 мучеників Севастійських.
На початок Донизу
Християнин
Житель форуму
Житель форуму


Чоловік
К-ть повідомлень : 90
Registration date : 04.12.2010

СтворюватиТема: Re: Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників   24.03.12 10:43

Свято сорока Cевастійських мучеників завжди було великою подією в Православній Церкві. Здавна, з самого часу їх мученицької смерті в 320 році, Церква урочисто прославляла цих святих. Вони прийняли страждання за Христа перед самою перемогою християнства в Римській імперії. Тоді вже був прийнятий знаменитий Міланський едикт, який дозволяє свободу християнського віросповідання, але були ще окремі спалахи гонінь перед тією повною перемогою, коли християнство утвердилося в усій Римській імперії. Так буває: закінчується війна, і напередодні перемоги хтось приймає смерть.

Ці воїни прийняли страждання за Христа в крижаному Севастійскому озері. Їх смерть була особливо славною, тому що вони мали можливість позбутися від страждань. На березі озера була розтоплена лазня, і кожен з них міг залишити місце мук і вдатися до цього порятунку.

Їх подвиг пам'ятний для нас і тим, що один з воїнів не витримав і віддав перевагу безпечному, благополучному життю без Христа смерті з Христом. Це бачив один із охоронців. За незбагненного Божественного Промислу йому відкрилося, що там, де стоять ці мученики, - життя і слава. Там то тепло, яке неможливо знайти ніде і ніколи, там Сам Господь. Бачачи мученицькі вінці, що сходять на воїнів, він закричав: «І я християнин», - і приєднався до них, щоб разом з ними розділити і страждання, і славу.


Церква з самого початку побачила в цьому образі те, що в усі часи визначає життя кожного християнина і життя всієї Церкви. Так чи інакше ми опиняємося перед цим вибором. Або ми повинні пожертвувати Христом заради свого благополуччя, або пожертвувати своїм благополуччям заради Христа. Жодна людина не може обійти цей вибір.

Але бувають такі випробування, які охоплюють всю Церкву. І ті гоніння, які були в стародавній Церкві, і ті, що мали місце в недавній час, були відзначені цим: одні обирали Христа, а інші відрікалися від Нього. Деякі відрікалися, коли начебто були вже близькі до того, щоб отримати мученицький вінець. А серед людей, які були до Церкви байдужі, і навіть серед її гонителів раптово знаходились сповідники віри.

Як відбувається обрання Господом? Ми чуємо в цей день в Євангелії про те, що таємниця спасіння кожної людини глибока, і один Господь знає, хто встоїть на годину випробувань, а хто зречеться віри. Не має значення, коли людина закликається до Господа: серед перших або серед останніх. Можна протягом усього життя бути наче з Христом і в Церкві, а в останню годину відректися від Христа. І цілий народ начебто може бути з Богом, а потім відкинути Його, як це було з богообраним ізраїльським народом.

Який таємничий Промисел Божий! Одні приходять в першу годину, інші - в третій, в шостий, інші - пізніше, а деякі, виявляється, вже тоді, коли начебто немає їм зовсім ніякої надії - на годину одинадцяту. Одних Господь закликає до Себе, коли вони перебувають у розквіті юності, інших - в пору зрілості, третіх - коли життя їх вже на заході. Одні можуть досягти Господа протягом однієї години, як розбійник розсудливий, а іншим недостатньо цілого життя, щоб прийти до Христа.

В Одкровенні апостола Іоанна Богослова говориться про таємничий небесний град, що має дванадцять брам, які відкриті завжди - і вдень, і вночі (Об'явл, 21). Є врата, звернені на схід, і є врата, звернені на захід. Одні люди входять в цей небесний град, коли життя їх тільки починає сходити як ранкова зоря, інші - коли життя їх наближається до ночі.

Одних Господь закликає, коли вони, як кажуть, насичені днями і працями, і багато встигли зробити тут, на землі; інших - коли вони тільки стоять на порозі дорослого життя, сповнені якихось, може бути, дуже благородних устремлінь; а третє - коли вони ще не встигли почати жити.

І всіх Господь однаково приймає незалежно від того, коли, в який час, в якому віці закликається до Нього чоловік. Він до всіх щедрий, і особливо до тих, які ніяк не можуть до Нього прийти. До тих, які стоять до одинадцятого, останньої години, як працівники, які хочуть попрацювати, хочуть всі свої здібності, таланти застосувати в житті і не знаходять їм застосування.

Вони нікому не потрібні. А може, у них і талантів ніяких особливих немає, і тому нікому вони не потрібні. Господь завжди сповнений глибокого співчуття до таких людей. І їх теж Він запрошує до Себе, і дає їм Свою працю, який, як з'ясується, нічим не менше праці інших людей. І ми з подивом бачимо, з якою щедрістю Господь обдаровує всіх приходять до Нього. Одні працювали протягом цілого дня, інші - всього одну годину, і ні спеки, ні тяготи денної не понесли. Але всім Він дає однакову плату.

Нам розкривається дуже важлива таємниця нашого духовного життя - що насправді Господь приймає не кількість наших праць, а нашу любов. Найважливіше, яким внутрішнім змістом виконано те, що ми робимо.

Буває, що людина приносить багато на храм. І в Євангелії сказано, що « багаті жертвували щедро». Який-небудь «новий росіянин» хоче пожертвувати невідомо як придбані великі гроші - і виникає питання: чи може Церква взагалі прийняти його дар? А буває, що людина - як та сама вдова, яка поклала свою мізерну лепту, і Господь каже, що вона більше всіх принесла, «бо всі пожертвували від надлишку свого, а вона в бідності своїй віддала все, що мала».

Ось чим визначається життя людини і те, з чим він приходить до Церкви. Це так зрозуміло: буває, дитина подарує коханій мамі на день народження свій невмілий малюнок - здається, що може означати цей подарунок? Але радістю просяє мати, він їй дорожчий всякого іншого подарунка. Точно так само, тільки ще в нескінченно більшою мірою, вимірюється те, що ми приносимо Господу. Будемо слухати цю таємницю життя, молячись за наших покійних, згадуючи всіх святих, і всіх мучеників багатостраждальної землі української.

Судячи з Писання, випробування, що були в IV і в XX столітті, ще чекають Церкві на самому останньому повороті історії. Ті випробування, коли кожна людина, вся Церква, все людство повинні будуть встати перед вибором - тим страшним вибором, який люди зробили, коли кричали: «Не Його, а Варавву».

Перед тим вибором, який хтось зробив, вважаючи за краще ці «теплі лазні» - життя у всьому її спокусливому розмаїтті - Христу. Це буде останній вибір перед кончиною світу. Вибір цей, вже відбувається на наших очах.

«Сину, дай мені твоє серце», - говорить Господь. Хтось може займатися грандіозної діяльністю, начебто християнською, і займати дуже важливе місце в Церкві, а хтось може бути нікому не відомим, скромно виконуючи свій щоденний обов'язок. Але Господь випробовує серця і приймає всіх не за зовнішнім служіння, а по тому, яким духом переповнена в цьому служінні людина: відкривається вона Христовій щедрості, Його безмежній, через Хрест відкритій нам любові.

Сорок мучеників освячують своїм подвигом всю святу Чотиридесятницю Великого посту. Сорок мучеників - кожен день дається нам можливість народжуватися і вмирати. Помирати для гріха, не на словах, не на людях, а по справжньому, бути сповідниками Христової істини і правди - тими, хто цілує смерть з Христом і готовий обплювати життя, в якому немає Христа.
На початок Донизу
Християнин
Житель форуму
Житель форуму


Чоловік
К-ть повідомлень : 90
Registration date : 04.12.2010

СтворюватиТема: Слово про 40 мучеників Севастійських   24.03.12 10:45


Їх було сорок - гарних, сильних, мужніх. Але фортеця, краса їхніх тіл мерхнули в порівнянні з силою і безсмертної красою їх душ. Лукавий вжив всі звичайні спокуси: обіцянка багатства, високих чинів, почестей від імператора, але сповідники Христові знехтували всім цим прахом заради Царства Божого. Коли ворог перейшов до погроз - марні були його потуги. Тоді кат наказав побити сповідників камінням. Тут з'явилося диво Господнє: камені, кинуті в воїнів Христових, полетіли в їх гонителів. Однак знамення не зупинило того, хто намагався зламати мучеників. Знову і знову намагався він злякати каппадокійців найжорстокішими тортурами, але чув у відповідь: Не знайдете нас ні боязкими, ні прив'язаними до життя, ні легко приводяться в жах. За любов до Бога ми готові зазнати колесування, спалення і прийняти всякий рід катувань. З пекельного арсеналу мук сатана підказав Лісію обрати на цей раз катування холодом. За наказом ката мученики совлекли з себе верхній одяг і були кинуті на лід Севастійського озера.

Тяжке катування - опинитися напівголим на морозі. М'язи здригаються, стукають зуби, жива плоть примерзає до льоду, холоне кров. Кожна клітинка катованого тіла немов кричить: боляче! страшно! жити хочу! Якими безпорадними здавалися ці каппадокійці, колись грізні в боях, на заледенілій озерній гладі. Але ні! Сам Господь допомагав їм. Ще в темниці чули вони глас Божий: Хто вірує в Мене, якщо і помре, оживе. Дерзайте і не лякайтеся, бо приймете вінці нетлінні. Переставши бути солдатами імперії, Севастійські страждальці поповнили непереможне воїнство Христове. Раніше вдягалися вони в ратні обладунки, тепер зодягнулися в броню віри й зміцнилися зброєю правди. Що може бути дивовижнішим від цієї перемоги, коли вороги не змогли перемогти тих, яких тримали і мали у своїй владі, зв'язували і терзали, як хотіли, а навпаки, були переможені ними? Тому що вони озброювалися не проти мучеників, але проти Бога, яких був у них, а кожному відомо, якщо хто повстає проти Бога неодмінно зазнає поразки, - говорить святитель Іоанн Златоуст. Так воїни Христові не кров'ю ворогів, а своєю чесною кров'ю стверджують перемогу Святої Церкви.

Для Севастійських мучеників підступні кати спорудили ще одна спокуса. Тривала ніч стояння на льоду, нестямно завивала заметіль, все пронизливіше ставав холод, а поруч топилася банька, заманюючи в своє тепле нутро, обіцяючи позбавлення від мук і смерті. І ось віра одного з каппадокійців здригнулася. Земне життя раптом здалася йому такою солодким, а Небесне Царство - таким далеким, що він не витримав і побіг до лазні. Нещасний! Хвилинна слабкість позбавила його вічної нагороди, а що він отримав натомість? Навіть термін земного життя свого не продовжив він, бо спокусив його диявол - брехун і батько брехні. Обдурений втікач, ступивши на поріг лазні, тут же впав замертво - плоть його розпалася, не витримавши миттєвого переходу від морозу до жари.

Решта мученики зітханням скорботи проводили нещасного втікача, а самі продовжували з твердістю перемагати тортури. Варта, приставлена стежити за страждальцями, заснула, не спав лише один стражник на ім'я Аглаї. Він не спав, бо погляду його відкрилася чудова картина - над головами замерзаючих каппадокійців все яскравіше розгоралися невимовної краси вінці. Аглаї бачив, як один з вінців погас - це був ореол над воїном-втікачем. І стражник раптом зрозумів всю велич подвигу мучеників Христових, всім серцем забажав він разом з ними долучитися Божественної Слави. Аглаї розбудив варту, а сам, скинувши з себе одяг, вигукнув: І я - християнин! - І приєднався до доблесної мученицької дружині, ставши на місце втікача.

Вчинок Аглаї вселив у серця Севастійських мучеників нову бадьорість, новий порив радості у Господі охопив їх. Їх знову стало сорок, і їхній загін, не применшуючи в числі, як і раніше спрямовувався в горн. Кати ж вжахнулися, побачивши на світанку, що мученики ще живі, більш того - один із охоронців разом з ними прославляє Христа Спасителя. Жорстокий Лісій тепер думав тільки про те, як би швидше покінчити з сповідниками. Він наказав спалити їх живцем, і Севастійських мучеників зійшли на багаття, оспівуючи осанну Господу.

На ранок катувальники з подивом побачили, що мученики живі, а їх стражник Аглаї разом з ними прославляє Христа. Тоді воїнів вивели з води і перебили їм гомілки. Під час цієї болісної страти матір самого юного з воїнів, Мелітона, переконувала сина не боятися і перетерпіти все до кінця. Тіла мучеників поклали на колісниці і повезли на спалення. Юний Мелітон ще дихав, і його залишили лежати на землі. Тоді мати підняла сина і на своїх плечах понесла його слідом за колісницею. Коли Мелітон віддав останній подих, мати поклала його на колісницю поруч з тілами його святих сподвижників. Тіла святих були спалені на багатті, а обвуглені кістки кинуті в воду, щоб християни не зібрали їх.

Через три дні мученики з'явилися уві сні блаженному Петру, єпископу Севастійському, і наказали йому поховати їх останки. Єпископ з декількома кліриками вночі зібрав останки славних мучеників і з честю поховав їх.
На початок Донизу
Християнин
Житель форуму
Житель форуму


Чоловік
К-ть повідомлень : 90
Registration date : 04.12.2010

СтворюватиТема: Re: Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників   24.03.12 10:47


Святий лик! Священна дружина! Непохитний полк! Загальні хранителі людського роду! Добрі спільники в турботах, заступниками в молитві, найсильніші заступники, світила всесвіту, окраса Церкви. Вас не земля сховала, але прийняло Небо: вам відкрилися ворота раю. Спорудивши один переможний пам'ятник, за благочестя прикрасилися одним вінцем правди про Христі Ісусі, Господі нашім, - захоплюється подвигом Севастійських мучеників святитель Василь Великий. Блаженні небожителі, нині вони слухають молитвам християн, перемагати земні скорботи, і заступництвом за них перед Престолом Всевишнього.

Імена багатьох древньохристиянських мучеників і сповідників історія не зберегла, вони відомі тільки увінчавшому їх подвиг Небесному Отцеві. Але доблесних Севастійський мучеників ми знаємо поіменно і можемо молити їх - як благають Всемилостивого Творця, молитись за нас, немічних, святі мученики Кіріон, Кандид, Домна, Ісихій, Іраклій, Смарагд, Евноік, Валент, Вівіан, Клавдій, Пріск, Феодул, Євтихій, Іоан , Ксанфе, Іліан, Сісіньо, Ангій, Аетій, Флавій, Акакій, Екдіт, Лисимах, Олександр, Ілій, Горгони, Феофіл, Дометіан, Гай, Леонтій, Афанасій, Кирило, Сакердон, Микола, Валерій, Філоктімон, Северіян, Худіон, Мелітон і Аглаї - так звучить в день їх пам'яті в наших молитвах рятівна для нас священна музика їх імен!
На початок Донизу
Християнин
Житель форуму
Житель форуму


Чоловік
К-ть повідомлень : 90
Registration date : 04.12.2010

СтворюватиТема: Re: Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників   24.03.12 10:52


Живим прикладом свої страждань та подвигу мучеництва Святі проповідують нам ту істину, що християни не повинні боятися смерті – вони повністю вільні від страху смерті, оскільки глибоко впевненні, що смерть – не кінець їхнього існування.

Тож будемо прагнути стати істинними християнами на ділі, своїм життям, любов'ю до Бога та ближніх доводячи, що ми справжні учні Христові.
На початок Донизу
Християнин
Житель форуму
Житель форуму


Чоловік
К-ть повідомлень : 90
Registration date : 04.12.2010

СтворюватиТема: Re: Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників   24.03.12 11:03


У Київській Русі був запроваджений звичай, в цей день пекти з пісного тіста булочки у вигляді пташок – «жайворонків». На жаль, сьогодні ця благочестива традиція втрачена, і зберігається лише у деяких монастирях.

Готували тісто і пекли жайворонків як правило з дітьми. Рецепт пісного тіста подаємо нижче. Замість оченят вкладали ізюминки.


Для тіста: 2 кг борошна, 50 г дріжджів, 250 г рослинного масла, 1 ст. цукру, 0,5 л води, щіпку солі. Для змащення: солодкий міцний чай.

«Жайворонки» робляться з міцного, тугого тіста. З шматка добре перебродившого тіста розкачати валик, нарізати на шматки масою приблизно 100 г, розкачати з них джгути, зав'язати вузлом, голівці надати відповідну форму, увіткнути родзинки-очі, злегка прим'яти пальцями хвостик, зробити маленьким ножем надрізи-пір'ячко, змастити поверхню настоєм міцного чаю з цукром, спекти.
На початок Донизу
Спонсируемый контент




СтворюватиТема: Re: Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників   Сьогодні в 2:25

На початок Донизу
 
Слово в день памяті сорока Севастійских мучеників
Попередня тема Наступна тема На початок 
Сторінка 1 з 1

Права доступу до цього форумуВи не можете відповідати на теми у цьому форумі
 ::  ДУХОВНА СКАРБНИЦЯ (релігійний розділ) :: Про віру і життя християнське-
Перейти до: